• Maak Kennis
  met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
 • Word Vriend
  van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
 • Doneer
  en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.
 • Jazz Bulletin 127 is uit

  Gepubliceerd op 25 mei 2023 door jan brouwer

  Categorieen: Collectie Jazz Bulletin Nieuwe releases

  ‘Op het podium gaat het allemaal goed, maar daaromheen gaat nog veel mis. Als je als enige vrouw in de bus zit tussen allemaal mannelijke bandleden en er komt een schuine grap voorbij, wat doe je dan?’ vraagt Linda Bloemhard zich af. Dat is het begin van een paneldiscussie in het nieuwe Jazz Bulletin, waarin […]

  Lees meer
 • Jazz Bulletin 126 is uit

  Gepubliceerd op 19 maart 2023 door jan brouwer

  Categorieen: Collectie Jazz Bulletin Nieuwe releases

  Dit keer op de cover, van wat sommige mensen het zinnigste jazzblad van Nederland noemen, Edwin Rutten en Chet Baker. Rutten was in 1979 een van de producers van het KRO radioprogramma Nine O’Clock Jazz. Het NJA diepte de opnamen op, werkte samen met Zev Feldman, The Jazz Detective en Elemental Records en een dubbel […]

  Lees meer
 • Jazz Bulletin 125 is uit

  Gepubliceerd op 1 december 2022 door jan brouwer

  Categorieen: Collectie Jazz Bulletin Nieuwe releases

  Dit keer op de cover, van wat sommige mensen het zinnigste jazzblad van Nederland noemen, Miho Hazama (35) een van de vaste gastdirigenten van het Metropole Orkest, waarmee ze al op North Sea Jazz stond en in Carré. Wie is deze jonge Japanse componiste, de Jim McNeely-adept die zoveel prijzen won en door Downbeat Magazine […]

  Lees meer
 • Jazz Bulletin 124 is uit

  Gepubliceerd op 1 september 2022 door jan brouwer

  Categorieen: Collectie Jazz Bulletin Nieuwe releases

  Op de cover de kersverse winnaar van de Boy Edgarprijs 2022: Ronald Snijders. ‘Warmbloedig, zinderend, intelligent, swingend en zeer spectaculair. Jazz, funk, kaseko, salsa, pop – het vloeit allemaal moeiteloos over. Ronald Snijders mag dan al decennia lang bezig zijn, zo kan hij nog jaren voort zonder dat wij ons vervelen’, schreven we in 2007 na zijn concert op North Sea Jazz. Gelukkig is die voorspelling uitgekomen. Fluitist en alleskunner Ronald Snijders (Paramaribo, 1951) heeft de Boy Edgar Prijs gekregen. Lees meer in #124 van Jazz Bulletin, door sommigen het ‘Zinnigste Jazzblad van Nederland’ genoemd.

  Lees meer
 • Jazz Bulletin 122 is uit

  Gepubliceerd op 27 februari 2022 door jan brouwer

  Categorieen: Jazz Bulletin

  Jazz Bulletin 122 staat weer bomvol Nederlandse jazzgeschiedenis en nieuws uit een recenter verleden.

  Op de cover Harry Verbeke. Rudie Kagie publiceert het eerste deel van het levensverhaal van Mr. Kingsize, of “de Beul van Haarlem” zoals de blazer met de vette sound wel werd genoemd.

  Lees meer
 • Jazz Bulletin 119: Evans, the Dikes en meer

  Gepubliceerd op 21 mei 2021 door jan brouwer

  Categorieen: Jazz Bulletin

  Het juni-nummer van Jazz Bulletin plofte begin deze maand bij ruim 1400 Jazzvrienden van het Nederlands Jazz Archief weer op de mat.

  Op de cover zien we Bill Evans (1929-1980). Pianist en jazzicoon van wie er deze zomer weer een bijzondere nieuwe cd op stapel staat, waaraan het Jazz Archief weer de nodige medewerking heeft mogen verlenen. Bert Vuijsje gaat in een bijna 20 pagina’s tellend artikel nader in op de Evans’ Nederlandse bezoeken. Pianist Jan Huydts herinnert zich Evans in een persoonlijke pagina.

  Lees meer
 • Jazz Bulletin 118: Madna, Nola en meer

  Gepubliceerd op 29 maart 2021 door jan brouwer

  Categorieen: Jazz Bulletin

  Het maartnummer van Jazz Bulletin plofte begin deze maand bij ruim 1200 Jazzvrienden van het Nederlands Jazz Archief weer op de mat.

  Op de cover zien we Rob Madna (1931-2003). Pianist, docent en inspirator. Tom Beek brengt zijn hommage aan Madna en schrijft daarmee de coda voor de serie De Docenten.

  Lees meer
 • Jazzbulletin 117: Van Burton tot Rollins

  Gepubliceerd op 29 november 2020 door jan brouwer

  Categorieen: Jazz Bulletin

  Eind november viel bij ruim 1200 Jazzvrienden van het Nederlands Jazz Archief het blad Jazzbulletin weer op de mat.

  Op de cover zien we een van de hoogtepunten van de NJA cd-uitgaven van dit jaar: Rollins in Holland. Met #jazzhelden Ruud Jacobs (bas) en Han Bennink (drums). Een foto van Toon Fey, genomen tijdens de wondertour van de Reus van de Tenorsaxofoon Sonny Rollins. Frank Jochemsen diept deze historische tour uit in zijn maarliefst 10 pagina’s tellende en rijk geïllustreerde reconstructie.

  Lees meer
 • Jazz Bulletin #116 krijgt kleur

  Gepubliceerd op 26 augustus 2020 door jan brouwer

  Categorieen: Jazz Bulletin Nieuwe releases

  Als het Jazz Bulletin rond 29 augustus bij onze Vrienden op de mat valt gaan we er vanuit dat ze aangenaam verrast zullen zijn van het nieuwe jasje dat we ons blad na bijna 30 jaar hebben aangemeten…

  Lees meer
 • Buma Boy Edgarprijs voor Ack van Rooyen

  Gepubliceerd op 26 juni 2020 door jan brouwer

  Categorieen: Jazz Bulletin Jazzhelden

  Op 16 december 2020 nam  Ack van Rooyen de Buma Boy Edgar Prijs 2020 ontvangst tijdens een bijzonder concert met het Metropole Orkest in Tivoli Vredenburg . Boris Lemereis interviewde de maestro enige jaren geleden voor Jazzbulletin. Dit verhaal willen we u niet onthouden!

  Lees meer
 • Fay Claassen op de cover van Jazzbulletin #114

  Gepubliceerd op 24 maart 2020 door jan brouwer

  Categorieen: Jazz Bulletin

  Nummer 114 van Jazz Bulletin heeft vocaliste Fay Claassen op de cover. Met haar album Close To You slaat Fay Claassen een nieuwe weg in: louter popsongs uit de jaren zeventig. In een gesprek met Coen de Jonge zegt ze: ‘Ik wil het me gewoon permitteren, als echte jazz-zangeres die iedereen kent, om het ook eens helemaal anders te doen. Met open vizier. Maar ik blijf natuurlijk wel improviseren.’

  Lees meer
 • Jazz Bulletin #113

  Gepubliceerd op 16 januari 2020 door Frank

  Categorieen: Jazz Bulletin

  Op de cover tenorist en kersverse jazzheld Jasper Blom. Op 4 december kreeg hij in het Bimhuis de Boy Edgar Prijs 2019 uitgereikt. Uit het juryrapport: ‘Jasper Blom kan worden gezien als een filosofische realist, een denker én doener. Hij is zich bewust van zijn kracht als instrumentalist maar ook van zijn plek in de wereld. Hij staat niet op het podium om indruk te maken maar om een verhaal te vertellen. Hij doet niets uit effectbejag en gaat al dertig jaar lang heel integer zijn eigen gang in diverse stromingen binnen het jazzidioom.’ Jazz Bulletin laat de winnaar terugblikken op zijn muzikale loopbaan. Daarnaast schetsen zeven collega’s zijn bijzondere kwaliteiten.

  Lees meer
 • Jazz Bulletin 112 is uit

  Gepubliceerd op 10 september 2019 door jan brouwer

  Categorieen: Jazz Bulletin

  Op de cover: Jazzheld en hoofdrolspeler in de Nederlandse jazzgeschiedenis Ruud Jacobs overleed op 18 juli 2019. Bert Vuijsje en Frank Jochemsen gedenken hem met een tweedelig autobiografisch interview, samengesteld uit het radioprogramma Spotlight dat Bert Vuijsje in mei 2008 met Ruud Jacobs opnam, en een gesprek dat Frank Jochemsen in december 2017 met hem had. Dit eerste deel wordt omlijst door acht korte hommages van collega-musici, van Sonny Rollins tot Benjamin Herman.

  Lees meer
 • Jazz Bulletin111 is uit

  Gepubliceerd op 15 juli 2019 door jan brouwer

  Categorieen: Jazz Bulletin

  Op de cover: vader en zoon Jimmy en Doug  Raney. Eric Ineke haalt herinneringen op aan zijn tournees met de twee gitaristen. Hij reisde tussen 1977 en 1983 geregeld door Europa.

  Lees meer
 • Jazzbulletin #110 weer bomvol Nederlandse jazzhistorie: oud en nieuw!

  Gepubliceerd op 27 februari 2019 door jan brouwer

  Categorieen: Jazz Bulletin

  Op de cover: John Coltrane en Eric Dolphy in de grote zaal van het Concertgebouw. Een bijzondere foto uit het meer dan 5000 negatieven tellende archief van de Haagse fotograaf Wouter van Gool. Bert Vuijsje duikt in de interviews die jazzradioman Michiel de Ruijter had met deze twee giganten.

  Lees meer
 • Jazz Bulletin #109 is uit!

  Gepubliceerd op 29 november 2018 door jan brouwer

  Categorieen: Jazz Bulletin

  Op de cover: een cartoon van Wim Jansen, als illustratie bij het artikel van trompettist Jarmo Hoogendijk. ‘Ze noemen tegenwoordig álles jazz, ook muziek waarin swing, syncope en blues geen enkele rol spelen’, verzuchtte Jarmo Hoogendijk onlangs. Het gaat inderdaad vaak over mengvormen, cross-overs, versmelting of grensoverschrijdingen, vaak met een artistiek correct sausje erover. Is er dan nog toekomst voor de onversneden jazz? De ex-trompettist en docent neemt de handschoen op voor een stevige analyse – maar doet ook flink wat suggesties.

  Lees meer