• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

Gepubliceerd op 27 February 2024 door jan brouwer

Categorieen: Jazz Bulletin Nieuwe releases

As we speak gaat hij op de post en rond  2 maart ploft hij weer op de deurmat van de Vrienden van het Nederlands Jazz Archief: het nieuwe Jazz Bulletin. Wat kunt u zoal verwachten?

Eindelijk aandacht voor een wonderbaarlijk, heerlijk ongeleid projectiel in de vaderlandse jazzwereld, pianist en alleskunner RENÉ VAN HELSDINGEN. Jan Kelder interviewde hem, Tom Beek fotografeerde een portret dat de cover haalde.

Voor de wat oudere Nederlandse jazzliefhebbers die graag lezen, is de Rotterdamse journalist RUUD KUYPER een vertrouwde naam. Bert Vuijsje brengt Kuypers magnus opus in kaart: Tien jaar moderne jazz. In dit Jazz Bulletin het eerste van tien delen. Zeer de moeite waard.

Mike Boddé herdenkt zijn pianoleraar ROB VAN KREEVELD. Houdt u het droog bij het lezen van dit stuk?

Wat weinigen weten is dat saxofonist HENRY THREADGILL, die faam verwierf als lid van Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM), begin jaren zeventig kort in Amsterdam woonde. Hoe hij daar geïnspireerd raakte, lezen we in een gesprek met Rudie Kagie.

Weet u wie de VW Brothers zijn? De broers MARC EN PAUL VAN WAGENINGEN vertrokken vroeg in hun carrières naar Los Angeles en maakten snel deel uit van de scene. Marc is alweer jarenlang de vaste bassist van Tower of Power. Hoofdredacteur Jeroen de Valk had een mooi gesprek met Marc – en over zijn inmiddels overleden broer, een zeer geliefd drummer.

Dat je bebop ook op blokfluit kunt spelen bewijst LUCIE HORSCH. Erik van den Berg, oud-hoofdredacteur van het bulletin, voelde haar aan de spreekwoordelijke tand.

Jessie Brevé foto (c) Tom Beek jazz bulletin 130 maart 2024 DSC00828

Ook jong en talentvol is de Amsterdamse saxofonist / klarinettist JESSIE BREVÉ, die ik interviewde. Ze staat met beide benen op de grond. Tom Beek sprak met haar.

‘Soms krijg ik weer die vraag waarom ik ergens de enige vrouw ben. Dan antwoord ik: “En, hoe vond je de muziek?” Dáár wil ik het over hebben’ – Jessie Brevé

We blikken vooruit op een nieuwe NJA-uitgave op cd én vinyl van saxofonist CLIFFORD JORDAN met Nederlandse begeleiders in de serie Jazz in Paradiso. Houd de NJA-winkel in de gaten.

REMBRANDT FRERICHS en TONY OVERWATER vertellen het indrukwekkende verhaal van hun concert in Irak. ‘Er zullen altijd nieuwe generaties zijn die de ruïnes opbouwen en blijven dromen van een betere wereld.’

Jazz Bulletin verschijnt vier keer per jaar exclusief voor de vrienden van het Nederlands Jazz Archief (NJA). Door Vriend te worden steunt u het mooie werk van het NJA – waar al die mooie albums uit voortkomen – en ontvangt u bovendien een mooi belastingvoordeel. Nieuwsgierig? VRAAG GRATIS EEN PROEFNUMMER AAN: jazzarchief.nl/jazz-bulletin/

Actrice JETTE VAN DER MEIJ blijkt meer van jazz te houden dan we denken, saxofonist STEPHANIE FRANCKE uit Rotterdam geeft ons een update over haar reilen en zeilen en Coen de Jonge tekent de herinneringen op van REIN DE GRAAFF die in 1974 naar New York reisde, in illuster gezelschap.

Vlakbij Hoorn ligt het plaatsje Blokker, waar in jaren zestig niet alleen The Beatles optraden, maar ook LOUIS ARMSTRONG. Zijn concert maakte onderdeel uit van Amerikaanse propaganda. Hoe dat in elkaar zat beschrijft Jantine Swagerman.

Verder veel nieuws en albums, met speciale aandacht voor ANGELO VERPLOEGEN, tekst (Ton Ouwehand) en beeld (Joke Schot) over het concert van Boy Edgar Prijswinnaar MONICA AKIHARY en een van de nieuwere rubrieken over lokale radiostations die graag jazz draaien, deze keer vanuit het altijd zonnige EMMEN. Dit en nog veel meer.

Aan Jazz Bulletin 130 werkten mee: Erik van den Berg, Mike Boddé, Pieter Boersma, Jan Brouwer, Stephanie Francke, Rembrandt Frerichs, Karen van Gilst, Ben IJpma, Coen de Jonge, Rudie Kagie, Jan Kelder, Tony Overwater, Liselotte Salters, Joke Schot, Jantine Swagerman, Xander Tempelaar, Bert Vuijsje, Ditmer Weertman. En zoals altijd Eke Hagedoorn (eindcorrectie), Katja Vercouteren (ontwerp), Ton Ouwehand (redactie), Jeroen de Valk (hoofdredacteur) en Tom Beek (eindredacteur).

Lees Gratis

Bestel vandaag nog een gratis exemplaar van Jazz Bulletin door sommigen ‘het zinnigste jazzblad van Nederland’ genoemd en kom kijken in de schatkamer van de Nederlandse jazzgeschiedenis.
(actie loopt tot 1 juni 2024)

www.jazzarchief.nl/winkel