• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

Op de plank

Het Nederlands Jazz Archief verzamelt sinds 1980 alle materialen die te maken hebben met de Nederlandse jazzgeschiedenis, vanaf het prille begin in 1920 tot het laatste nieuws. De NJA-collectie omvat boeken, muzikantenarchieven, geluidsdragers (van handelsmaterialen tot unica als snijplaten en banden), foto’s, knipsels en veel meer; bij elkaar een kleine 550 strekkende meter. Onze collectie wordt sinds 2013 beheerd door Allard Pierson – De Collecties van de Universiteit van Amsterdam en valt daardoor onder de erfgoedwet. Hierdoor is onze collectie doorlopend toekomstbestendig beschikbaar voor historici, muzikanten, programmamakers, studenten, wetenschappelijk onderzoekers en natuurlijk jazzliefhebbers.

Van de plank

De missie van de stichting Nederlands Jazz Archief is om met het materiaal uit ons archief zoveel mogelijk naar buiten te treden en de rijke Nederlandse jazzgeschiedenis levend te houden. Dat doen we onder meer met het uitgeven van Jazz Bulletin, de productie van albums met historische opnamen, en de serie van 102 Jazzportretten, die te vinden is op jazzhelden.nl

Sinds het wegvallen van de overheidssteun in 2012 is het voortbestaan van het NJA niet meer vanzelfsprekend. We willen veel meer dan we nu kunnen. De stichting kan doorgaan dankzij onze Vrienden en enkele particuliere schenkers en heeft een kantoor in het Muziekgebouw aan ‘t IJ te Amsterdam.

Onze collectie bevindt zich in het depot van de UvA in Amsterdam- Zuidoost, in het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek (IWO). Sinds september 2020 vinden delen van de muziek- en theatercollecties van de UvA een plek in het nieuwe Allard Pierson aan de Oude Turfmarkt te Amsterdam, waar in het vrij toegankelijke Allard Pierson Live ruimte is voor de Nederlandse jazzgeschiedenis en een digitaliseringsstudio.

Jazzvrienden

Als Vriend of donateur steunt u het behoud, de groei en de toegankelijkheid van ons unieke archief en maakt u nieuwe projecten en activiteiten mogelijk. U kunt ons op verschillende manieren steunen: via een incidentele bijdrage of door Vriend van het NJA te worden. Alleen onze Vrienden ontvangen vier keer per jaar Jazz Bulletin en krijgen korting op onze albums, geselecteerde concerten en evenementen. Jaarlijks ontmoeten we veel van onze Vrienden op de Vriendendag.

Het NJA is een culturele ANBI, waardoor uw bijdrage fiscaal aftrekbaar is en in bepaalde gevallen zelfs extra aantrekkelijk voor u en ons kan zijn. Bereken de wederzijdse voordelen op onze Donatiecalculator
Voor bijzondere projecten zoekt het NJA steun van fondsen als het Prins Bernhard Cultuurfonds, Dioraphte, Stichting Zabawas, Fonds21, VSBfonds, Buma Cultuur en het Mondriaanfonds.

Kantoor

Voor alle vragen over de geschiedenis van de Nederlandse jazz kunt u bij ons terecht. Ook voor suggesties, samenwerkingen en donaties van materialen natuurlijk. Jan Brouwer en Frank Jochemsen staan u graag te woord. We zijn geopend op maandag, dinsdag en donderdag tussen 10 en 16 uur.

Contact

U vindt het kantoor van het NJA op de vijfde verdieping van het Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Piet Heinkade 5
1019 BR Amsterdam 0205191816
info@jazzarchief.nl www.jazzarchief.nl
Tag of volg ons op Twitter of Facebook: @hetjazzarchief
Bank: NL05 INGB 0006 9658 88

Onze collectie is op afspraak toegankelijk en altijd doorzoekbaar via de online catalogus op
Wilt u iets bekijken uit de collectie? Neem dan contact op met collectiebeheerder Ditmer Weertman of Liselotte Salters via 020 525 21 05 of mail via muziekcollectie@uva.nl

De mensen

Anton Kok voorzitter
Paul Michielsen penningmeester
Jan Menu,
Loes Rusch, Ruud Visschedijk (bestuursleden)

Jan Brouwer, Frank Jochemsen (medewerkers)
Ditmer Weertman (collectie-beheerder voor Allard Pierson – De Collecties van de Universiteit van Amsterdam)
Liselotte Salters (medewerker Allard Pierson – De Collecties van de Universiteit van Amsterdam)

Een bescheiden groep trouwe vrijwilligers houdt zich bezig met het archiverings- en documentatiewerk: Nico Spijker, Hans Sirks, Hans Seijlhouwer en Oscar Smit.

 

 

Maak Kennis

en ontvang geheel vrijblijvend het laatste nummer van ons veelgeprezen Jazz Bulletin