• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

Gepubliceerd op 24 March 2020 door jan brouwer

Categorieen: Jazz Bulletin

Nummer 114 van Jazz Bulletin heeft vocaliste Fay Claassen op de cover. Met haar album Close To You slaat Fay Claassen een nieuwe weg in: louter popsongs uit de jaren zeventig. In een gesprek met Coen de Jonge zegt ze: ‘Ik wil het me gewoon permitteren, als echte jazz-zangeres die iedereen kent, om het ook eens helemaal anders te doen. Met open vizier. Maar ik blijf natuurlijk wel improviseren.’

Rietblazer Ben van den Dungen neemt “bebop als misverstand” als onderwerp voor zijn column en heeft een aardig loopbaanadvies voor de kundigen die niet van Bebop houden.

Het is vol van schatten in het Nederlands Jazz Archief. Conservator Ditmer Weertman selecteert foto’s van markante momenten in de Nederlandse jazz in het kader van het 75 jarige bestaan van de Dutch swing College Band dit jaar.
Driekwart eeuw valt niet representatief samen te vatten in een paar foto’s, vandaar dat hij zich richt op de samenwerking met sopraansaxofonist Sidney Bechet.

Jan Kelder, de maker van onze serie jazzportretten sprak in de rubriek Levensverhaal met rietblazer/saxofonist Toon Roos. Over zijn stormachtige doorbraak in 1984; het winnen van de Wessel Ilcken Prijs voor jong jazztalent; een kwartet-optreden op North Sea’ zijn werk als gastsolist bij het Metropole Orkest, en zijn plaatdebuut First Impression. Leermeester Albert Beltman: ‘Ik begrijp niet waarom hij niet veel bekender is geworden’.

Saxofonist Tom Beek onderzoekt hoe de taal van de saxofonist werd tot zijn eigen taal aan de hand van bijna 20 voorbeelden

Geluidstechnicus Dick Lucas stierf op 4 november 2019, na een langdurige ziekte. Een week eerder, op 27 oktober, voltooide hij het verhaal dat hij over zijn samenwerking met Misha Mengelberg (1935-2017) wilde schrijven, als bijdrage aan diens nagedachtenis. Jazz Bulletin publiceert het, dankbaar en met enige trots, als hommage aan beiden.

De Docenten, deel 5. Jeroen de Valk spreekt met Jan Wessels (1964). Wessels doceert jazztrompet, harmonieleer, solfège, combo en arrangeren in Zwolle, Amsterdam en Enschede. Zijn vroegere docenten, zoals Ack van Rooyen en Kenny Napper, is hij nog steeds diep dankbaar. En hij vertelt met trots dat zijn eigen trompetleerlingen allemaal werkzaam zijn in de muziek. ‘Ik heb altijd de nadruk gelegd op veelzijdigheid. Je moet in een sectie kunnen spelen, maar ook solo’s kunnen blazen.’

Veel literatoren laten zich inspireren door jazzmuziek. Erik van den Berg verkent de hoogte- en dieptepunten. Deze keer herdenkt hij Jules Deelder (1944- 2019).

NJA oprichter Wim van Eyle overleed 29 november 2019 op 83-jarige leeftijd. Erik van den Berg schrijft een postuum van deze “universele verzamelaar”.

Er bestaat al vier decennia een actieve scene van latin music en jazz in ons land. Lucas van Merwijk (59), drummer/ percussionist en leider van de Cubop City Big Band, portretteert in een serie verhalen enkele hoofdrolspelers.

Ack van Rooyen. Negentig geworden op 1 januari 2020. Twee dagen later was er ter ere van de maestro een feestconcert in het Bimhuis. Een bonte stoet van bevriende musici,Kees van Kooten en zelfs een Amsterdamse locoburgemeester die bekend maakte dat Ack van Rooyen Officier in de Orde van Oranje-Nassau was geworden, trok over het podium.
Wie dit allemaal nog eens vanuit de luie stoel wil nabeleven kan dit doen via BimhuisTV!

Ian Cleaver begon als vijfjarige trompet te spelen en studeert als 23-jarige het komende half jaar aan The New School in New York. Tegelijk blijft hij actief op de Amsterdamse jazz-scene, onder meer samen met Boy Edgar Prijswinnaar Jasper Blom in de groep ZILT. ‘Ik probeer altijd oudere gasten erbij te vragen, ook als ik een eenmalige bezetting moet samenstellen.’

Maak Kennis

Vraag een gratis kennismakingsnummer aan van Jazz Bulletin, het zinnigste jazzblad van Nederland