• Maak Kennis
  met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
 • Word Vriend
  van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
 • Doneer
  en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.
 • Eric Ineke & The Frans Elsen Factor

  Gepubliceerd op 27 maart 2023 door jan brouwer

  Categorieen: Albums Evenementen Jazzhelden Media Nieuwe releases

  Pianist Frans Elsen (1934-2011) staat vooral bekend als pleitbezorger van de bebop en als docent van twee generaties jazzmuzikanten.
  Hij maakte ook hele andere muziek. In de zomer van 1970 bracht hij zijn vakantie door in een afgelegen blokhut in Noorwegen. Geïnspireerd door de desolate omgeving en de kleine plaatsjes schreef en arrangeerde Elsen een ‘Noorse cyclus’

  Lees meer
 • Chet Baker & Edwin Rutten

  de VARA-studiosessies 1979

  Gepubliceerd op 15 februari 2023 door Frank

  Categorieen: Albums Nieuwe releases

  De nieuwe 2-CD Blue Room bevat twee sessies van Chet Baker uit 1979 die werden opgenomen in VARA studio 2 te Hilversum voor het KRO-radioprogramma Nine O’Clock Jazz. Producer van beide sessies is Edwin Rutten.

  Lees meer
 • Jazz Bulletin 125 is uit

  Gepubliceerd op 1 december 2022 door jan brouwer

  Categorieen: Collectie Jazz Bulletin Nieuwe releases

  Dit keer op de cover, van wat sommige mensen het zinnigste jazzblad van Nederland noemen, Miho Hazama (35) een van de vaste gastdirigenten van het Metropole Orkest, waarmee ze al op North Sea Jazz stond en in Carré. Wie is deze jonge Japanse componiste, de Jim McNeely-adept die zoveel prijzen won en door Downbeat Magazine […]

  Lees meer
 • Jazz Bulletin 124 is uit

  Gepubliceerd op 1 september 2022 door jan brouwer

  Categorieen: Collectie Jazz Bulletin Nieuwe releases

  Op de cover de kersverse winnaar van de Boy Edgarprijs 2022: Ronald Snijders. ‘Warmbloedig, zinderend, intelligent, swingend en zeer spectaculair. Jazz, funk, kaseko, salsa, pop – het vloeit allemaal moeiteloos over. Ronald Snijders mag dan al decennia lang bezig zijn, zo kan hij nog jaren voort zonder dat wij ons vervelen’, schreven we in 2007 na zijn concert op North Sea Jazz. Gelukkig is die voorspelling uitgekomen. Fluitist en alleskunner Ronald Snijders (Paramaribo, 1951) heeft de Boy Edgar Prijs gekregen. Lees meer in #124 van Jazz Bulletin, door sommigen het ‘Zinnigste Jazzblad van Nederland’ genoemd.

  Lees meer
 • Petitie voor Ellington, Bert Vuijsje bij Max

  Gepubliceerd op 15 augustus 2022 door jan brouwer

  Categorieen: Media

  Al ruim 61.000 mensen ondertekenden een petitie om jazzcomponist Duke Ellington alsnog een Pulitzerprijs toe te kennen die hij in 1965 niet kreeg. Volgens Ted Gioia, de initiatiefnemer van de petitie, viste Ellington toen achter het net omdat de organisatie het te controversieel vond om een Afro-Amerikaanse jazzartiest de prijs toe te kennen.

  Lees meer
 • Jazzarchief eert Ruud Bos en vindt een Wilmink

  Gepubliceerd op 13 juni 2022 door jan brouwer

  Categorieen: Evenementen Media

  Op 21 juni 2022 speelt het Jazz Orchestra of the Concertgebouw een eerbetoon aan de Nederlandse componist, arrangeur en bandleider Ruud Bos in de kleine zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

  Lees meer
 • Jazz Bulletin 122 is uit

  Gepubliceerd op 27 februari 2022 door jan brouwer

  Categorieen: Jazz Bulletin

  Jazz Bulletin 122 staat weer bomvol Nederlandse jazzgeschiedenis en nieuws uit een recenter verleden.

  Op de cover Harry Verbeke. Rudie Kagie publiceert het eerste deel van het levensverhaal van Mr. Kingsize, of “de Beul van Haarlem” zoals de blazer met de vette sound wel werd genoemd.

  Lees meer
 • Vergeten lied Toon Hermans opgedoken: ‘Het klinkt als een klok’

  Gepubliceerd op 1 februari 2022 door jan brouwer

  Categorieen: Collectie

  In het Nederlands Jazz Archief in Amsterdam is een vergeten Engelstalig lied dat is geschreven door cabaretier Toon Hermans gevonden: The Sun is Out. Het lied werd één keer vertolkt door zanger Jerry Rix in een televisieshow van regisseur en platenproducent Rob Touber. Kleinkunstonderzoeker en journalist Frank Jochemsen vond het nummer bij toeval.

  Lees meer
 • Weer Nederlandse jazz op TV

  Gepubliceerd op 13 juli 2021 door jan brouwer

  Categorieen: Jazzhelden Media

  In het kader van de 2021-editie van North Sea Jazz presenteerde de NTR afgelopen week maar liefst twee programma’s die in het kader stonden van 100 jaar jazz in Nederland.

  Lees meer
 • Jazz Archief enquête

  Gepubliceerd op 13 juli 2021 door jan brouwer

  Laden…

  Lees meer
 • Jazz Bulletin 119: Evans, the Dikes en meer

  Gepubliceerd op 21 mei 2021 door jan brouwer

  Categorieen: Jazz Bulletin

  Het juni-nummer van Jazz Bulletin plofte begin deze maand bij ruim 1400 Jazzvrienden van het Nederlands Jazz Archief weer op de mat.

  Op de cover zien we Bill Evans (1929-1980). Pianist en jazzicoon van wie er deze zomer weer een bijzondere nieuwe cd op stapel staat, waaraan het Jazz Archief weer de nodige medewerking heeft mogen verlenen. Bert Vuijsje gaat in een bijna 20 pagina’s tellend artikel nader in op de Evans’ Nederlandse bezoeken. Pianist Jan Huydts herinnert zich Evans in een persoonlijke pagina.

  Lees meer
 • Jazz Bulletin 118: Madna, Nola en meer

  Gepubliceerd op 29 maart 2021 door jan brouwer

  Categorieen: Jazz Bulletin

  Het maartnummer van Jazz Bulletin plofte begin deze maand bij ruim 1200 Jazzvrienden van het Nederlands Jazz Archief weer op de mat.

  Op de cover zien we Rob Madna (1931-2003). Pianist, docent en inspirator. Tom Beek brengt zijn hommage aan Madna en schrijft daarmee de coda voor de serie De Docenten.

  Lees meer
 • BELCAMPAGNE VOOR EXTRA STEUN

  Gepubliceerd op 8 februari 2021 door jan brouwer

  Categorieen: Fondsenwerving

  Bent u gebeld over het Nederlands Jazz Archief?

  Dat klopt! Op maandag 8 februari zijn wij begonnen met onze bel-actie waarmee we Vrienden proberen te werven voor het Nederlands Jazz Archief. We nemen telefonisch contact op vanaf het nummer 020-8947395

  Lees meer
 • Pim Jacobs kondigt Sonny Rollins aan

  Gepubliceerd op 18 december 2020 door jan brouwer

  Categorieen: Nieuwe releases

  Het kan u niet ontgaan zijn.. de wereldwijde release van Sonny Rollins in Holland. Een geweldige vondst in de catacomben van het Jazz Archief leidde tot een 3-LP en een 2-CD.

  Lees meer
 • Afscheid Paul Gompes

  Gepubliceerd op 17 december 2020 door a. Test

  Voor diegenen die recentelijk het Jazz Bulletin hebben gelezen, komt het bericht niet meer onverwacht dat ik, mede door gezondheidsklachten per 1 januari aanstaande mijn functie bij het Nederlands Jazz Archief zal neerleggen. Ik doe dit echter in de blije wetenschap dat het jazzarchief nog altijd springlevend is nadat het acht jaar geleden maar een haar had gescheeld of de organisatie en de volledige collectie waren bij het oud vuil gezet.

  Lees meer
 • Collectie Louis van Dijk voor Jazz Archief

  Gepubliceerd op 2 december 2020 door jan brouwer

  Categorieen: Collectie

  Vanavond bracht KRO-NCRV’s “M” met onder andere Cor Bakker en Selma van Dijk een ode aan (jazz)pianist Louis van Dijk.
  In de zomer van 2020 bracht zijn weduwe Aleid van Dijk ons zijn archief, bestaande uit goed geordende documentatiemappen over zijn muzikale carrière.

  Lees meer