• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

Gepubliceerd op 13 June 2022 door jan brouwer

Categorieen: Evenementen Media

Op 21 juni 2022 speelt het Jazz Orchestra of the Concertgebouw een eerbetoon aan de Nederlandse componist, arrangeur en bandleider Ruud Bos in de kleine zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

Zijn naam is wellicht minder bekend dan zijn liedjes; denk aan Telkens weer van Willeke Alberti, en de televisiemuziek voor De Fabeltjeskrant, De Fabriek en Zeg ‘ns Aaa. De muzikale basis van Ruud Bos ligt in de jazz en het orkest dat hij tussen 1964 en 1969 leidde leest als een who’s who van de toenmalige Nederlandse jazzscene. Het repertoire van deze Secret All Star Band is nog even fris als toen en herleeft vanavond met de solisten van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Maestro Ruud Bos, inmiddels al meer dan zestig jaar actief, draagt zelf ook bij aan dit bijzondere concert.
Ook voor dit concert hebben we weer enkele bijzondere gasten. Drummer John Engels, hij maakte deel uit van de originele Secret All Star Band, de Belgische vocaliste Esther Van Hees en last but not least: de maestro Ruud Bos zelf zal ook acte de présence geven.

Vondst!

Een hele leuke verrassing bij dit project is de toevallige vondst van een onbekende vroege liedtekst van Willem Wilmink!

Op zoek naar de partituur van het stuk Sad Model vond Frank Jochemsen in de kelder Ruud Bos een tape met liedjes uit de theatervoorstelling Kwartet voor twee (1972), waarop een versie van dat nummer bleek te staan met een Nederlandse tekst, gezongen door Willem Nijholt.
Zangeres Esther van Hees was daar meteen laaiend enthousiast over en wilde het heel graag in het concert zingen. Maar we kregen niet opgehelderd wie er nou precies achter de tekstversie zat.

Dankzij het speurwerk van kleinkunstkenner Jim Immig is nu opgehelderd dat deze Nederlandse tekst van Willem Wilmink is. Dit is bevestigd door de weduwe van Wilmink (via Vic van de Reijt en Jacques Klöters) en door Marjan Berk die ook in die voorstelling in 1972-1973 zat.

Het blijkt door Wilmink geschreven in 1972 op de bestaande melodie van Sad Model voor de set van vier eenacters getiteld Kwartet voor twee van Michael Frayne dat Nijholt in het seizoen 1972-1973 met Marjan Berk speelde, een productie van Toneelgroep Theater. De liedjes werden afgespeeld vanaf een band. Wilmink was in die tijd nog helemaal niet zo bekend, de Stratemakeropzeeshow moest nog beginnen. De tekst is verder nooit gebundeld en werd door iedereen vergeten.

We zijn blij dat we Dromen (Sad Model) vijftig jaar later weer voor het voetlicht kunnen brengen, uitgevoerd door een van de beste big bands van Nederland.

Tickets voor dit bijzondere concert bestelt u op de website van het Concertgebouw

Steun het Archief

Er zijn vele redenen om het NJA te steunen: u bent een jazzliefhebber en u wilt zorgen dat wij de Nederlandse jazzgeschiedenis kunnen blijven verzamelen, bewaren en toegankelijk maken.

Het Nederlands Jazz Archief doet echter meer:  wij geven de jazzgeschiedenis door aan volgende generaties. Vrienden dragen direct bij aan het mogelijk maken van de dagelijkse werkzaamheden zoals de uitgave van het Jazz Bulletin de documentatie en archivering, het verwerven van nieuwe collecties, presentaties en producties. Immers: er komt geen eind aan het verhaal van de Nederlandse jazz, zolang onze rijke geschiedenis wordt gekoesterd en gedeeld!

www.jazzarchief.nl/steun