• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

Gepubliceerd op 15 augustus 2022 door jan brouwer

Categorieen: Media

Al ruim 61.000 mensen ondertekenden een petitie om jazzcomponist Duke Ellington alsnog een Pulitzerprijs toe te kennen die hij in 1965 niet kreeg. Volgens Ted Gioia, de initiatiefnemer van de petitie, viste Ellington toen achter het net omdat de organisatie het te controversieel vond om een Afro-Amerikaanse jazzartiest de prijs toe te kennen.

Tot de ondertekenaars behoren vooraanstaande Amerikaanse componisten als Steve Reich, Philip Glass, Caroline Shaw, David Lang, Tania Léon, John Adams en zijn bijna-naamgenoot John Luther Adams. Velen van hen zijn zelf oud-winnaars van de prijs. John Adams schreef op Twitter: ‘In interviews wordt mij vaak gevraagd wie ik de grootste Amerikaanse componist vind. Als ik dan zeg: Duke Ellington, krijg ik een minzame glimlach: ‘Haha, maar serieus, wie vind je écht…’ En dan zeg ik: dat heb ik net gezegd.’ (Bron: Erik van den Berg, De Volkskrant 2 augustus 2022).

Bert Vuijsje (auteur van het boek 33 Jazzmeesters van de 20e eeuw, waarin Ellington natuurlijk niet ontbreekt) is te gast bij het Nieuwsweekend van omroep Max. Hij vertelt over zijn liefde voor de muziek van over Ellington, over de rol van Ellington in de jazz en laat enkele fragmenten horen.

Bestel Nu

 

Auteur Bert Vuijsje beschouwt deze verzameling muzikantenportretten als ‘zijn jazzbijbel van de vorige eeuw’, zo schrijft uitgeverij In de Knipscheer.

Tot de geportretteerden behoren Louis Armstrong, Duke  Ellington, Charlie Parker, Sun Ra en Wynton Marsalis. Twee verhalen – over Chet Baker en Ben Webster – zijn bijgedragen door hun biograaf Jeroen de Valk. Het boek is rijk geïllustreerd met historische foto’s van William P. Gottlieb.