• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

Gepubliceerd op 7 maart 2024 door jan brouwer

Categorieen: Albums Collectie Fondsenwerving Nieuwe releases

Op zondagmiddag 10 maart 2024 vindt er een herdenkingsconcert en een viering van levende muziek plaats het Amsterdamse podium Splendor. Met het concert wordt stilgestaan bij de ruim 40 jaar geleden omgekomen leden van de Springband maar wordt ook het 40-jarig bestaan van het Sociaal Fonds voor Jazz- en Improviserende Musici gevierd. Achttien jazzmusici treden op, waaronder Ab Baars en Martin van Duynhoven, die indertijd beiden speelden in de Springband.

Noodlottig ongeval

Ruim 40 jaar geleden vond een noodlottig verkeersongeval plaats met de Springband van Willem van Manen. De band speelde november 1983 in Baarle-Nassau. Na afloop van het concert gaat een busje met Springband-leden terug, richting Amsterdam. Het voertuig raakt door de storm van de weg en komt tegen een boom tot stilstand. Trompettist Jeff Reynolds en trombonist Joep Maessen zijn op slag dood. Tenorsaxofonist Maarten van Norden, trompettist Louis Lanzing en bassist Harry Miller raken zwaargewond. Van Norden en Lanzing herstellen na een lange revalidatie, maar Miller bezwijkt op 16 december 1983 in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Van Manen is zwaar aangeslagen en besluit zijn Springband op te heffen.
Het Sociaal Fonds Jazz- en Improviserende Musici werd in maart 1984 opgericht om musici van de Springband die door het ongeval in financiële nood kwamen te ondersteunen.

Bijzondere opname gevonden

In de collectie van het Nederlands Jazz Archief zijn veel (onbekende) opnamen te vinden waaronder ook meerdere opnamen van de Springband. Sommigen zelfs in uitstekende kwaliteit.

Van de Springband zijn nooit officieel opnamen verschenen. Het NJA wil, samen met Allard Pierson (de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam), onderzoeken of mogelijk is om een album van de Springband te laten verschijnen.

Helaas valt of staat de productie van een album bij voldoende dekking en we zoeken daarom naar UW hulp!
Bent u geïnteresseerd een dergelijk album te kopen of gemotiveerd om bij te dragen en zodoende te zorgen dat de muziek van de Springband weer beschikbaar komt?

Laat ons dat hieronder weten!

Een album van de Springband? Goed idee!

Laat ons weten of en op welke manier u geïnteresseerd band in een album van de Springband.

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Geen titel