• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

Nieuw album met Nederlandse opnamen

Gepubliceerd op 15 February 2023 door Frank

Categorieen: Albums Nieuwe releases

Medio april verschijnt er weer een nieuwe uitgave van materiaal dat het NJA van de plank heeft gehaald. De dubbel-CD Blue Room bevat twee sessies van Chet Baker uit 1979 die werden opgenomen in VARA studio 2 te Hilversum voor het KRO-radioprogramma Nine O’Clock Jazz. Verrassend maar waar: de producer van beide sessies is niemand minder dan Edwin Rutten. De CD is nu alvast te bestellen via onze winkel en daar kunt u ook twee stukken beluisteren.

Het is voor het eerst in ruim 15 jaar dat er niet eerder uitgebrachte studio-opnamen van Chet Baker uitkomen. Hij is op beide sessies in kwartetvorm te horen: in april 1979 met pianist Phil Markowitz, bassist Jean-Louis Rassinfosse en drummer Charles Rice en in november van hetzelfde jaar zelfs met Nederlandse begeleiders: pianist Frans Elsen, bassist Victor Kaihatu en drummer Eric Ineke. Beide opnamesessies werden indertijd geproduceerd door Edwin Rutten samen met zijn collega Lex Lammen, die destijds over de opnamen schreef: “het resultaat is verbluffend voor wie wil luisteren”.

Chet Baker op 10 april 1979 in VARA-studio 2

Al deze muziek is direct afkomstig van de originele KRO-radiotapes en werd voor de uitgave gemastered door Marc Broer. NJA-medewerker Frank Jochemsen vond de mastertapes van de opnamen en produceerde deze uitgave in samenwerking met Elemental music.

De dubbel-cd met uitgebreid boekje bevat vele foto’s en essays van journalist en Chet Baker-biograaf Jeroen de Valk, Edwin Rutten, Frank Jochemsen en Eric Ineke. En interviews met bandleden Phil Markowitz en Jean-Louis Rassinfosse.

Het album verschijnt medio april. Teken nu alvast in op deze productie via onze webshop.

Op maandag 17 april wijden we met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw een concert aan Chet Baker, en specifiek dit album. Edwin Rutten en Eric Ineke zijn ook aanwezig.

 

In de etalage

thumbnail Chet Baker & Edwin Rutten
Medio april verschijnt er weer een nieuwe uitgave van materiaal dat het NJA van de plank heeft gehaald. De dubbel-CD...

thumbnail
Frank Jochemsen Kantoor NJA