• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

De schatkamer van de Nederlandse Jazz

De Collectie van het Nederlands Jazz Archief groeit gestaag, mede dankzij bijzondere toevoegingen zoals de archieven van saxofonist Piet Noordijk en zangeres Rita Reys, fotografen als Rob Söteman en Hans de Wild en impresario Paul Acket.

Heeft u documenten of items waarvan u denkt dat ze bij het NJA op hun plek zijn, neemt u dan contact op met ons kantoor.

Wat verzamelt het Jazz Archief wel en wat niet?

Alles dat een aanvulling op onze collectie is vinden wij waardevol en is zeer welkom!
Het Nederlands Jazz Archief verzamelt in eerste instantie materialen die te maken met hebben met de Nederlandse Jazzgeschiedenis. We hanteren een zogeheten ‘collectieprofiel’.

De belangrijkste aspecten van ons collectieprofiel zijn:

Jazz gespeeld door Nederlanders
of
Jazz gespeeld in Nederland

Mocht u het gevoel hebben dat uw collectie buiten ons collectieprofiel valt, maar ZO uniek is dat we hem TOCH moeten opnemen… Neemt u dan vooral contact met ons op. We wisselen graag met u van gedachten of kunnen u wellicht een andere plek aanraden waar u uw collectie kunt onderbrengen.

Albums genereren albums

Het komt de laatste tijd vaker voor dat wij muziekcollecties (CD en LP) van jazzliefhebbers aangeboden krijgen. We zijn daar erg blij mee, want we dichten daarmee gaten in onze eigen muziekcollectie.
Omdat het NJA helaas al jaren geen budget heeft om de nieuw verschenen Nederlandse jazzalbums zelf aan te schaffen zijn vele albums van de afgelopen twintig jaar in ons archief niet vertegenwoordigd.
Door dit soort donaties lopen we deze achterstand behoorlijk in.

Voor al deze donaties geldt dat we alle relevante aanvullingen op ons archief uitzoeken voordat ze zorgvuldig gearchiveerd worden in het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek (IWO) van de Universiteit van Amsterdam. Alle titels worden beschreven en ingevoerd in de online catalogus, zodat al het materiaal tot in lengte van dagen beschikbaar blijft en voor onderzoek kan dienen.
De platen en cd’s die we al in ons archief hebben of die niet relevant voor ons blijken te zijn verkopen wij in goed overleg met de schenkers aan de cd- en platenhandel.
Met het geld dat we hierdoor verwerven dekken we gedeeltelijk de kosten voor toekomstige albumproducties van het NJA. Zo genereren muziekcollecties van liefhebbers dus nieuwe relevante muziekuitgaven. Een prachtige symbolische gang van zaken die erg goed blijkt te werken.

Bent u benieuwd om hier meer over te weten te komen, of denkt u er zelfs over om uw eigen verzameling op deze manier een goede en leuke bestemming te geven?
Neem gerust contact met ons op per email of bel met 020-5191916

word Vriend

Word Vriendvan het Nederlands Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin: een uitgave exclusief voor Vrienden van het Archief

Enthousiaste reacties

thumbnail Dan Morgenstern Dan Morgenstern, jazzhistoricus en emeritus directeur van het Institute of Jazz Studies in Newark

As time moves on, Jazz Archives become increasingly important, to the music's past, but also to its present. Outstanding among them is the Dutch Jazz Archive, which not only collects and preserves, but also produces an excellent publication, and CDs of great music unheard since first performed.

Op de hoogte blijven?

Nieuwsbrief