• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

De schatkamer van de Nederlandse Jazz

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw maakte Puch-importeur Stokvis een serie buigzame reclameplaatjes (zogenaamde ‘flexidiscs’) ter promotie van hun tweewielers.

Ook jazzmuziek maakte in de jaren zestig onderdeel uit van de manieren waarop Puch  de jeugdige klanten hoopte te bereiken.
Onderstaande uitklapfolder uit 1962 koppelt de jeugdige jazzliefhebber met klem aan de brommers van Puch:
‘We houden van jazz, moderne jazz, rustig swingen met een “cool beat”. Daarom houden we van Mulligan en Davis, en is Monk het einde’.
Zo ronkt de folder van Puch nog even door en schetst deze het brommergenot waarmee de jeugdige jazzliefhebber met zijn meisje op vakantie door de bergen trekt en op één tankje mengsmeer de vakantie weet door te brengen.

folder
Een deel van de uitklapfolder. Met dank aan dhr. Sandmann

 

Het waarachtig interessante zit hem in het staartje van de folder: dat was namelijk een aangehecht formuliertje waarmee de (aanstormend) Puchrijder een gratis grammofoonplaatje kon aanvragen. En nog wel een speciaal vervaardigde plaat van de hippe Diamond Five, destijds hèt Nederlandse hardbopcombo.

 

Dit soort eenzijdige plaatjes op single-formaat draait men met 33 1/3 toeren per minuut, met tot gevolg dat er een zeven minuten durende versie van Horace Silvers ‘Sister Sadie’ op past.

Deze ‘zaalopname’ werd overigens gemaakt in de zomer 1962, in ‘De Waakzaamheid’ te Koog aan de Zaan. Dezelfde Waakzaamheid waar nog geen tien jaar eerder Billie Holiday optrad!

Jarenlang was het bestaan van dit leuke plaatje voor ons bekend, maar de opname bleef een lacune in onze collectie van The Diamond Five. Het plaatje was en is dan ook een gezocht collectors item…

Op een dag in 2012 werd een enorme collectie met 700 elpees bij het archief aangeboden. Het netto resultaat van deze donatie bleek uiteindelijk zeer gering, maar de vondst van de Puch voor fans-flexidisc was de vondst van de week!

word Vriend

Word Vriend van het Nederlands Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin: een uitgave exclusief voor Vrienden van het Archief

Op de hoogte blijven?

Nieuwsbrief