• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

Billie Holiday in Nederland

In 1954 werd Nederland aangedaan door zangeres Billie Holiday.
Haar concert was onderdeel van de door jazzspecialist Leonard Feather georganiseerde tournee ‘Jazz Club America’, vernoemd naar het gelijknamige Amerikaanse radioprogramma. Ze gaf concerten in het Amsterdamse Concertgebouw, het Haagse Gebouw voor Kunst en Wetenschappen en ‘De Waakzaamheid’ in koog aan de Zaan.

Fotograaf Wouter van Gool was aanwezig bij het concert in Den Haag en schoot daar een serie prachtige foto’s.

Billie Holiday in het gebouw Kunst en Wetenschappen

De reacties op Billie Holiday’s Nederlandse tournee waren gemengd, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat ze in Zaandam veel te laat kwam opdagen.

Concertorganisatoren Lou van Rees en Leonard Feather waren al ter plaatse in ‘De Waakzaamheid’, samen met alle anderen van het rondreizende muzikale gezelschap. Billie Holiday bleek echter in Amsterdam te zijn, waar ze zich per taxi naar Concertgebouw had laten brengen in de veronderstelling dat ze daar moest optreden. Daar aangekomen bleek niemand iets van een concert te weten, waarop Billie onverrichter zake terug ging naar hotel Krasnapolsky.

Toen het wachtende publiek in Zaandam begon te morren dat de set van Billie maar niet begon, stapten Leonard Feather en Lou van Rees in een taxi naar hotel Krasnapolsky waar bleek dat de portier Billie niet had zien terugkomen. Omdat ze ook de telefoon niet opnam leek het concert in het water te vallen.
Gelukkig is Leonard Feather uiteindelijk naar haar hotelkamer gegaan waar hij een ongetwijfeld geïrriteerde Billie Holiday aantrof die in allerijl naar Zaandam vervoerd werd om daar alsnog een concert te geven.

Meer informatie over deze tournee en de ontvangst van Billie Holiday in de Nederlandse pers staat in Jazz Bulletin nummer 4 en 5.

word Vriend

Word Vriend van het Nederlands Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin: een uitgave exclusief voor Vrienden van het Archief.

Het Jazz Archief volgens...

thumbnail Stefan Koer Concerto Recordstore, Amsterdam

Het Nederlands Jazz Archief is een instituut waar je muzikale avonturen van de jazzhelden van vroeger en nu opnieuw  kunt beleven. Aan de hand van mooie vooral zwart-wit foto´s, leuke verhalen en schitterende live opnames van de legendarische jazz concerten in het Concertgebouw te Amsterdam krijg je een stuk historie te zien en te horen.

Op de hoogte blijven?

Nieuwsbrief