• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

Gepubliceerd op 1 February 2022 door jan brouwer

Categorieen: Collectie

In het Nederlands Jazz Archief in Amsterdam is een vergeten Engelstalig lied dat is geschreven door cabaretier Toon Hermans gevonden: The Sun is Out. Het lied werd één keer vertolkt door zanger Jerry Rix in een televisieshow van regisseur en platenproducent Rob Touber. Kleinkunstonderzoeker en journalist Frank Jochemsen vond het nummer bij toeval.

“Ik ben al langer met een groot onderzoek bezig naar Rob Touber” zegt Jochemsen. “Zijn naam is nu niet heel bekend, maar Touber werkte in de jaren 60 van de vorige eeuw met zijn televisieshows met bekende artiesten als Jenny Arean, Gerard Cox en Adèle Bloemendaal.”

De meeste shows zijn niet op beeld bewaard gebleven, maar de zogenoemde playbacktapes wel, legt Jochemsen uit. “Touber hechtte waarde aan hoe zijn shows klonken. En een artiest live laten zingen met orkest en in beeld had veel voeten in de aarde.”

Big band

Daarom liet Touber vaak alles van tevoren opnemen in platenstudio’s, mét orkest. “Die opnamen werden dan in de tv-studio afgespeeld en later onder het beeld gelegd. Van die studiotapes is wel veel bewaard gebleven.”

De geluidskwaliteit van het origineel is uitstekend, zegt Jochemsen. “Het klinkt als een klok en het is nog een leuk nummer ook, vooral ook door het bigbandarrangement.”

Beluister een fragment van The Sun is Out, gezongen door Jerry Rix op NOS.nl:

Hoewel Touber met veel grote artiesten werkte, leek dat niet te gelden voor Hermans. “Sterker nog: hij had een bloedhekel aan Hermans, want Toon was een moeilijk mens”, zegt Jochemsen. “Maar toen ik bezig was om muziek samen te stellen voor de tournee met Toon-liedjes die het Metropole Orkest gaat houden, vond ik opeens dat nummer.”

Het bewijs voor het schrijverschap van Hermans van het betreffende nummer vond Jochemsen in een oud krantenartikel. “Daarin werd de show met het optreden van Jerry Rix aangekondigd, met Toon Hermans genoemd als schrijver van het lied”, zegt Jochemsen. “De vader van Jerry Rix was de artiest Toby Rix, en die had dezelfde manager als Toon Hermans. Ik denk dat de samenwerking zo tot stand is gekomen.”

De tournee met het Metropole Orkest waar Jochemsen aan meewerkte, werd vier keer uitgesteld door corona. Achteraf gezien een meevaller, zegt de journalist. “Ik vond het liedje pas in november vorig jaar, terwijl de tour eigenlijk al vanaf het voorjaar van 2020 zou worden uitgevoerd.”

De tournee begint zaterdag alsnog in Sittard, de geboorteplaats van Hermans. Het nummer zal dan voor het eerst opnieuw gezongen worden door acteur en cabaretier Remko Vrijdag.