• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

Gepubliceerd op 26 July 2016 door jan brouwer

Tijdens InJazz op 24 juni lanceerden wij het internetplatform Jazzhelden.nl, een titanenproject waar de afgelopen twee jaar knetterhard aan gewerkt is.
Jazzhelden vertelt het verhaal van de Nederlandse jazz, vooral in beeld en geluid. De Jazzportretten en de pagina’s per muzikant vertellen de individuele verhalen en de Jazzhistorie met de tijdlijn doet dit vanuit het algemeen historisch perspectief. Eind dit jaar zullen er hoogstwaarschijnlijk honderd jazzportretten op de site beschikbaar zijn.

Voor de lancering hadden we onder leiding van producent Robert Soomer een sprankelend programma in elkaar gezet dat gepresenteerd werd door de onvolprezen Mijke Loeven.
Programmeurs, opleiders en journalisten discussieerden over het gebruik van jazzhelden.nl in de praktijk.
Jonge jazzhelden hielden een eigen favoriet omhoog; drummer en big bandleider Kevin van den Elzen deed dat met trombonist Erik van Lier, pianist-componist Oscar Jan Hoogland wees op Misha Mengelberg en saxofonist Maarten Hogenhuis stak Benjamin Herman in de hoogte:
Maarten Hogenhuis over Jazzheld Benjamin Herman
Saxofonist Benjamin Herman zelf opende de site vervolgens officieel middels het opzetten van een verrassend plaatje: Rita Reys met ‘Yesterday’, begeleid door onder anderen Wim Overgaauw op gitaar & Tony Vos op sopraansaxofoon.

foto’s Myrthe Veneman

 

Daarnaast trad het speciaal geformeerde Jazzhelden kwartet op, met vier generaties Nederlandse jazzmusici; Gideon Tazelaar op tenorsaxofoon, Jesse van Ruller op gitaar, Tobias Nijboer achter de bas & Eric Ineke aan het slagwerk.
Kijk en luister hun optreden hier terug:

jazzhelden kwartetJazzhelden kwartet – ‘Who’s bridge’ by Misha Mengelberg