• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

Jazzbulletin #108 weer bomvol Nederlandse jazzhistorie: oud en nieuw!

Gepubliceerd op 21 September 2018 door jan brouwer

Categorieen: Nieuwe releases

In dit nummer onder meer en onder andere:

Op de cover: Jasper van’t Hof, geroemd in het buitenland en door zijn medemusici; in Nederland ontvangt hij nog niet altijd dezelfde erkenning.. tot NU! Toetsenist Jasper van’t Hof wint de Boy Edgarprijs. Hij zal op donderdag 6 december 2018 de prijs, een plastiek van Wolkers, uit handen van de huidige BEP-winnaar Martin Fondse ontvangen.  NJA cd-producer Frank Jochemsen brengt het oeuvre van Van’t Hof terug tot een prachtige selectie die hij Jasper’s Tiental noemt.

Het eerste feature-artikel in dit nummer is voor gitarist Prashant Samlal. Zijn carrière nam op het Conservatorium al vliegende start toen hij de Conservatorium Talent Award 2018 won. Boris Lemereis spreekt met de gitarist die zijn schatplichtigheid aan de meer traditionele jazz ervaart en deze (be)studeert, en toch graag zijn eigen weg gaat.

Artistiek directeur van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw Juan Martinez blaast met zijn orkest en samen met het NJA, de legendarische nachtconcerten van Lou van Rees nieuw leven in. Aan de hand van de concerten van Miles Davis, Thelonious Monk en Chet Baker speelt het JOC op 1 november 2018, 18 januari 2019, 25 april 2019. Jazzjournalist Bert Vuijsje zal tijdens de concerten de muziek in een historische context plaatsen. Het eerste Concert (met het thema Miles Davis) is inmiddels uitverkocht.

De Nederlandse jazzdrummer en NJA Jazzheld Eric Ineke is sinds 5 jaar actief als gastdocent op conservatoria in Griekenland, Ierland, Findland en Portugal. Voor Jazz Bulletin boekstaaft hij zijn ervaringen als boodschapper van de jazzdrums-traditie.

“Tranen uit Dank”. De Estafette column is dit keer voor pianist Gideon van Gelder (1983). Hij speelde bij Benjamin Herman en Hans Teeuwen, en was de eerste Nederlandse winnaar van Betty Carter’s Jazzahead in Washington D.C.
Gideon van Gelder, broer van saxofonist Ben van Gelder, woont in Amsterdam en combi- neert de muziek met zijn werk als psychiater in opleiding. Eerder werd hij geïnterviewd in Jazz Bulletin 67 (april 2008).

Veel fotografen hebben een passie voor jazz. Kees Koedam vraagt ze naar het verhaal achter hun memorabelste foto. In Jazz Bulletin #108 spreekt hij  Paolo Gant. We lichten alvast een tipje van de sluier.. het is er eentje uit maart 1986…

Jeroen de Valk schreef een profiel van rietblazer Bert Brandsma. Deze toert al zes jaar met de Engelse trombonist en bandleider Chris Barber en vergelijkt deze met Duke Ellington. Hij vertelt over zijn liefde voor antieke instrumenten en zijn bijna opgelopen klarinettrauma.

Jazzlit: veel literatoren laten zich inspireren door jazzmuziek. Erik van den Berg verkent de hoogte- en dieptepunten en schrijft over Willy Roggeman’s Blues voor glazen blazers – een proza in cool.

Frank Jochemsen vervolgt zijn eerbetoon aan Louis Debij. In het tweede deel van zijn levensverhaal vertelt de drummer over zijn ervaringen bij Chris Hinze en de Beau Hunks, en zijn jaren als veelgevraagd studiomuzikant.

Vanaf de Zijlijn spreekt Ton Ouwehand met Bert Heerink. Voornamelijk bekend als rockzanger bij de Vandenberg, maar wat minder bekend is, is dat ook een voorliefde voor Jazz heeft.

In Postuum eren Lodewijk Bouwens, Bert Vuisje, Igor Cornelissen Jeroen de Valk bijzondere jazzmusici en personen die ons onlangs zijn ontvallen: producer Joop de Roo, drummer en radioman Lex Lammen, saxofonist Fred Leeflang en platenbaas Ben Bunders.

Meer weten? Lees thuis op de bank verder met een gratis kennismakingsnummer van Jazz Bulletin. Vraag er VANDAAG nog eentje aan op onze site!

Vraag een nummer aan!

Boy Edgar Prijs voor Jasper van ’t Hof en meer jazznieuws
Actueel: JOC en NJA organiseren historische concerten, door Coen de Jonge
Interview met gitarist Prashant Samlal, door Boris Lemereis
Bakken met emojis, column van Benjamin Herman
De ontembare rode duivel Jasper van ’t Hof, samengesteld door Frank Jochemsen, Coen de Jonge en Ton Ouwehand
Bijgewoond Vriendendag NJA, Coen de Jonge
EU-ambassadeur van de hard-bop, Eric Ineke
Estafettecolumn 18, Gideon van Gelder
Jazzfoto: Jaco Pastorius, fotograaf Paolo Gant, Kees Koedam
Bert Brandsma als rietblazer bij Chris Barber, Jeroen de Valk
JazzLit: het proza van Willy Roggeman, Erik van den Berg
Theo Loevendies memoires en meer boekbesprekingen
Lynne Arriale Trio: Give Us These Days en meer nieuwe cd’s
Cd/lp-Extra: De heruitgaven van Rita Reys, Bert Vuijsje
My Back Pages, Bert Vuijsje
Het levensverhaal van drummer Louis Debij (deel 2), Frank Jochemsen
Vanaf de Zijlijn: rockzanger Bert Heerink, Ton Ouwehand
Uit de Schatkamer van het NJA: de nostalgie van Djinny ́s Hawaiians, Ditmer Weertman
Postuum: Joop de Roo; Lex Lammen; Fred Leeflang en Ben Bunders door Lodewijk Bouwens, Igor Cornelissen, Jeroen de Valk en Bert Vuijsje
Reactie: Mysterieuze Veronica-klanken uit het Natlab, Hans van Eeden