• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

Tonaangevende musici in een uniek document

Gepubliceerd op 21 November 2017 door jan brouwer

Categorieen: Nieuwe releases

Nieuwe release van het NJA

 

Herman Schoonderwalt: The Winner (1964)
featuring: Rob Madna

In 1963 won rietblazer, arrangeur & componist Herman Schoonderwalt de allereerste ‘Grote Prijs van de Nederlandse jazz’, de Wessel Ilcken Prijs, thans de BUMA Boy Edgar Prijs geheten.

Herman Schoonderwalt ontvangt de eerste Wessel Ilckenprijs

 

Het jaar daarop mocht hij bij Philips Phonogram geheel naar eigen inzicht een album maken. Het werd The Winner, waarop Schoonderwalt zich uitleefde in drie verschillende bezettingen; zijn kwartet waarin hij klarinet speelde, twee stukken door een elftal en twee door een septet waarin Herman Schoonderwalt op altsaxofoon te horen is.

The Winner‘ is een belangrijk ijkpunt in de Nederlandse jazzgeschiedenis. Achter de piano is de invloedrijke Nederlandse pianist Rob Madna te horen, die ook vier  arrangementen leverde. Voorts staan er arrangementen op van Cees Smal en Jerry van Rooyen; namen die in latere jaren zowel in Nederland als daarbuiten veel betekend hebben voor de Europese big bands en arrangeercultuur, en de ontwikkeling van het Nederlandse jazzonderwijs. Dit geldt in dezelfde mate voor Herman Schoonderwalt. Deze grootmeesters waren nog jong toen dit album opgenomen werd, maar hier werd de kiem gelegd voor wat later zo invloedrijk werd.

In het begin van de jaren zestig werd er bij de grote platenmaatschappijen niet veel aan jazz gedaan; ‘The Winner‘ is één van de zeldzame vastleggingen van het typisch Nederlandse jazzgeluid uit die dagen. Maar helaas: het album is anno 2017 bijna vergeten, en originele exemplaren worden voor veel geld verhandeld, tot in Japan toe.

Destijds was de publiciteit voor ‘The Winner‘ zó slecht dat de plaat eigenlijk al meteen een collectors item werd. Zoals iemand zei: ‘De plaat is in een kluis opgeborgen en die wordt pas over honderd jaar opengemaakt’.

Het mag dan nog wel geen honderd jaar na dato zijn, maar het moment om de kluis open te maken is wel daar: het Nederlands Jazz Archief initieert in de cd-serie Treasures of Dutch Jazz een heruitgave van Herman Schoonderwalts meesterwerk ‘The Winner‘. De opnamen zijn zorgvuldig gemastered van de originele opnamebanden, met medewerking van Universal Music die NJA een exclusieve licentie verleende.

Bovendien komt uit de collectie van het NJA en het privé-archief van de zoon van Herman Schoonderwalt prachtig bonusmateriaal dat het originele album aanvult. De laatste bonus is het feit dat deze plaat, die in 1964 in mono verscheen, nu in origineel stereo wordt uitgebracht!

 

De cd is leverbaar in de week van 4 december 2017 maar is al op basis van voorinschrijving te bestellen via onze webshop.