• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

Gepubliceerd op 9 november 2016 door jan brouwer

In een ramvol Jazzcafé Nick Vollebregt te Laren presenteerde het NJA afgelopen zondag de nieuwe CD in de reeks Treasures of Dutch Jazz.

De fenomenale tenorsaxofonist Don Byas hoort tot de eerste generatie jazzmuzikanten die bebop speelde (vanaf begin 1944). Nadat hij enige tijd door heel Eropa toerde sloeg hij een Nederlandse vrouw aan de haak. Daardoor woonde hij de laatste zeventien jaar van zijn leven in Amsterdam. Toch maakte hij hier nooit een volwaardig album. Het jazzarchief komt nu met een VARA-opname, een nachtelijk concert van 4 juli 1964 uit het Rembrandttheater te Haarlem. Don Byas werd toen begeleid door ‘The Jacobs brothers’; pianist Pim en bassist Ruud, met op slagwerk John Engels. Een spetterende sessie waarmee een pijnlijke omissie in de Nederlandse jazzgeschiedenis recht gezet wordt.

Deze nieuwe CD werd op zondag 6 november gepresenteerd in de radio-uitzending van ‘Co live’ met Co de Kloet.
NJA-CD-producer Frank Jochemsen is daar elke eerste zondag van de maand te gast met een parel uit het Nederlands Jazz Archief. Ditmaal werd hij vergezeld door twee ooggetuigen van het concert uit 1964: drummer John Engels en radioman Aad Bos die de opname produceerde.

Luister hier de presentatie terug, gevolgd door het stuk ‘I remember Clifford’ met inleiding door Don Byas

Luister naar de cd presentatie

De CD is te verkrijgen in onze webshop.

Enthousiaste reacties

thumbnail Stefan Koer Concerto Recordstore, Amsterdam

Het Nederlands Jazz Archief is een instituut waar je muzikale avonturen van de jazzhelden van vroeger en nu opnieuw  kunt beleven. Aan de hand van mooie vooral zwart-wit foto´s, leuke verhalen en schitterende live opnames van de legendarische jazz concerten in het Concertgebouw te Amsterdam krijg je een stuk historie te zien en te horen.