• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

Gepubliceerd op 7 April 2020 door Frank

In 2020 lanceerde het NJA deel 102 in de serie Jazzportretten: tenorsaxofonist Ferdinand Povel.

Povel geeft vrijwel geen interviews en zijn verhaal was dus ook tot voor kort nog geen onderdeel van Jazzhelden, ondanks zijn enorme status en staat van dienst.

Trio Ferdinand Povel met Rob Langereis (bas) en Eric Ineke (drums) in 1969.

Toen wij in het najaar van 2019 een Jazzportret van Jasper Blom gingen maken (die net onderscheiden was met de BUMA Boy Edgar Prijs) hebben we Povel alsnog bereid gevonden om mee te werken aan onze mooie reeks.
Speciale dank hiervoor zijn we verschuldigd aan pianist en Jazzheld Jan Huydts. Het portret van Povel werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Buma Cultuur. De regie was als vanouds in handen van Jan Kelder.

Ack van Rooyen & Ferdinand Povel in het Dutch Jazz Orchestra.

Ferdinand Povel behoort tot de beste jazzsaxofonisten van ons land. Hij wordt beschouwd als een verfijnd solist die een aansprekend breed geluid koppelt aan een vloeiende, melodieuze manier van soleren. Povel is in zijn lange carrière een veelgevraagd instrumentalist in orkesten en groepen, zowel op tenor- als op altsaxofoon. Hij speelt met beroemde (inter)nationale artiesten als Dexter Gordon, Sarah Vaughan, Philly Joe Jones, Kenny Clarke, Boy Edgar, John Engels, Cees Slinger en Piet Noordijk. Sinds 1978 geeft hij ook les aan diverse conservatoria, sinds 1990 als hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam. Veel oud-leerlingen van hem hebben ondertussen zelf een succesvolle muziekcarrière opgebouwd.