• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

Steeds vaker ontvangen we persoonlijke archieven van muzikanten, verzamelaars en muziekprofessionals. Waardevolle aanvullingen op onze collectie vanwege het soms zeer persoonlijke karakter en het feit dat veel materialen volstrekt uniek zijn.

Collectie en website Michiel de Ruyter

In 1998 werd de collectie van jazzjournalist Michiel de Ruyter verworven die in 1994 overleed. Deze collectie, met een welhaast ongekende omvang en diepte, is van dusdanige betekenis voor de Nederlandse jazzhistorie dat het NJA er in 2005 een speciale website voor produceerde. Naast de collectie wordt ook volop stilgestaan bij het leven en werk van Michiel de Ruyter.
We waarschuwen u echter wel graag van te voren: ontwerp en technische functionaliteit van de website zijn intussen sterk verouderd. De inhoud staat echter nog als een huis overeind!

Naar de website van Michiel de Ruyter

Begin 2018 werden we verrast met een aanvulling op deze bijzondere collectie: namelijk de fotoplakboeken van de Ruyter en diverse andere voorwerpen!

Piet Noordijk

Enige jaren na het overlijden van saxofonist Piet Noordijk ontvingen we van zijn nabestaanden enkele dozen met prachtige persoonlijke documentatie van Piet Noordijk’s loopbaan. VPRO’s Vrije Geluiden maakte enige tijd geleden een special over het archief en filmde saxofonist Benjamin Herman die door deze bijzondere collectie heen bladerde, slechts enkele weken nadat deze bij ons binnenkwam.

Theo Uden Masman

Van Theo Uden Masman, (de leider van het in 1926 opgerichte orkest ‘The Ramblers’) hebben we een tiental plakboeken. Deze beslaan de periode 1926 tot en met februari 1964,  toen Theo Uden Masman ‘The Ramblers’ verliet.
In Masman’s plakboeken zitten knipsels, concertaankondigingen en foto’s van tournees. Ook documenteren ze unieke optredens met de close-harmonygroep The Boswell Sisters en multi-instrumentalist en bandleider Benny Carter. Maar daarnaast vinden we in de plakboeken ook privé aangelegenheden zoals de aankondigingen van Masman’s eerste en tweede huwelijk.

collectie_archieven_masman

Paul Acket

Uit de nalatenschap van concertorganisator Paul Acket ontvingen we een een uitgebreide verzameling documenten en items die te maken hebben met het door Acket bedachte North Sea Jazz Festival. De contracten, de originele eerste blokkenschema’s (een door Acket zelf ontwikkeld concept dat nu door vrijwel elk muziekfestival gehanteerd wordt), t-shirts, plakboeken, kasboekjes en vroege concertposters.

collectie_archieven_acket_02
In 1976 hanteerde Acket nog een gewoon groepen overzicht. In 1977 deed het blokkenschema zijn intrede.

 

Iets voor ons?

De Collectie van het Nederlands Jazz Archief groeit gestaag, mede dankzij bijzondere toevoegingen zoals de archieven van muzikanten Piet Noordijk en Rita Reys, de fotografen Rob Söteman en Hans de Wild en North Sea Jazz-oprichter Paul Acket

 

Ook uw bijdragen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op onze collectie. Wilt u iets doneren? Neem contact met ons op.

Het belang van het Jazz Archief

thumbnail Jos Acket doneerde de collectie van haar man: North Sea Jazz oprichter Paul Acket

Ik wilde alle affiches en plakboeken veiligstellen, zodat het allemaal bij elkaar blijft.