• Maak Kennis
    met het Nederlands Jazz Archief en ontvang vrijblijvend het gratis kennismakingspakket.
  • Word Vriend
    van het Nederlands Jazz Archief en lees 4 keer per jaar Jazzbulletin.
  • Doneer
    en ondersteun onze activiteiten om de jazzgeschiedenis levend te houden.

In 1998 maakte een anonieme schenker de acquisitie van het archief van Michiel de Ruyter mogelijk.

Vele jazzliefhebbers zijn opgegroeid met het radioprogramma De Geschiedenis van de Jazz, dat hij vanaf 1979 maar liefst 15 jaar lang presenteerde. Zijn archief bestond uit een boeken- en platencollectie, de typoscripten (de uitgeschreven teksten) van zijn programma de Geschiedenis van de Jazz, geluidsbanden en meer persoonlijk archief. Denk dan aan plakboeken, foto’s, correspondentie etc. De collectie is een zeer waardevol onderdeel van de Nederlandse jazzgeschiedenis.

Veel materiaal is sinds die tijd gedigitaliseerd en beschikbaargesteld, onder meer op de Michiel de Ruyter-site die in al in 2000 het licht zag.

De collectie van Michiel de Ruyter groeide in 2017 nog onverwacht toen Chiel’s weduwe Marianne van der Braak nog wat materialen kwam brengen.  Wederom fotoboeken, losse foto’s en enkele prijzen en onderscheidingen die De Ruyter tijdens zijn leven heeft ontvangen. 

Een bijzonder onderdeel van zijn archief is de verzameling snijplaten waarop Chiel als muzikant te horen is. Zijn muzikale activiteit speelde zich vooral af in de eerste na-oorlogse jaren.

In Jazz Bulletin #130 leest u meer hierover maar luister hier naar een drietal originele opnemen van de Mokum Washboard Stompers: Tiger Rag, Hot Like That en Suïcide Blues, van 29 januari 1949.

 

Tiger Rag

Hot Like That

Suicide Blues

Steun het Archief

Er zijn vele redenen om het NJA te steunen: u bent een jazzliefhebber en u wilt zorgen dat wij de Nederlandse jazzgeschiedenis kunnen blijven verzamelen, bewaren en toegankelijk maken.

Het Nederlands Jazz Archief doet echter meer:  wij geven de jazzgeschiedenis door aan volgende generaties. Vrienden dragen direct bij aan het mogelijk maken van de dagelijkse werkzaamheden zoals de uitgave van het Jazz Bulletin de documentatie en archivering, het verwerven van nieuwe collecties, presentaties en producties.

www.jazzarchief.nl/steun