Jazzbulletin #104 weer bomvol Nederlandse jazzhistorie: oud en nieuw!

Gepubliceerd op 6 november 2017 door jan brouwer

Categorieen: Media

In dit nummer onder meer en onder andere:

Het eerste feature-artikel in Jazz Bulletin #104 is er eentje voor de jonge drummer Wouter Kühne. Mathijs de Groot beschrijft de eerste jaren van de carrière van deze nu al succesvolle jonge (21!) drummer, die tijdens het Trommel Festival het Gouden Slifje kreeg uitgereikt uit de handen van drummer Joost Patočka.

Samen met Jeroen de Valk kijkt de 88-jarige Tony Funke-Küpper terug op zijn muzikale loopbaan, spreekt over John Engels, zijn tijd in het bedrijfsleven, de Haarlemse Jazzclub en meer.

Op 2 juli 2017 overleed Jazz Archivaris Herman Openneer. Herman behoorde (samen met trompettist Menno Daams) tot een der eerste medewerkers van het Jazz Archief. Het NJA draaide jaren op zijn  kennis van de Nederlandse jazz tot de jaren 50 en de wijze waarop hij de weg wist in onze collectie. Jazzvriend Wim de Vries en NJA collectiebeheerder Ditmer Weertman halen herinneringen op.

Bimhuis directeur Huub van Riel neemt afscheid. Tijd voor Erik van den Berg om de loopbaan van van Riel eens nader te bekijken. Van het beheren van de Jazzlijn in 1973 tot bijvoorbeeld het uitgereikt krijgen van de EJN Award voor het Bimhuis, als avontuurlijkste podium van Europa.

Buma Boy Edgarprijs winnaar Martin Fondse zegt: “Als je alles omarmt kan er ook niets mis gaan”.  Lees over het leven de muziek van deze veelzijdige musicus.

Deze lente overleed saxofonist/componist Gijs Hendriks op 79-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Jeroen de Valk, die Hendriks al eerder interviewde, schrijft een in memoriam. Hij besluit zijn artikel met Gijs’ woorden: “Mijn ding, dat is is jazz en geïmproviseerde muziek. Vol improvisatie, maar altijd swingend. als er geen jofele drummer bij zit, hoeft het niet voor mij”.

Een ode aan de Rotterdamse programmeur en tournee-organisator Paul Karting. Peter Smids, die in het verleden schreef voor het blad True Note, het blad van de Rotterdamse jazzclub B14 waar Karting programmeerde, haalt zijn herinneringen op aan deze markante jazzliefhebber: de man die Eric Dolphy naar Nederland haalde en daarmee mede verantwoordelijk was voor de totstandkoming van het legendarische Dolphy album: Last Date

In elk nummer van Jazz Bulletin diept collectiebeheerder Ditmer Weertman bijzondere foto’s op uit onze collectie. Dit keer jazzmusici en hun fans. Bijvoorbeeld Art Blakey en Nat King Cole.

Ton Ouwehand spreekt voor het Jazz Bulletin met mensen die meer met jazz hebben dan je zou denken. Dit keer: weerman Peter Kuipers Munneke.

Meer weten? Lees thuis op de bank verder met een gratis kennismakingsnummer van Jazz Bulletin. Vraag er VANDAAG nog eentje aan op onze site!

Vraag een nummer aan!

Boy Edgar Prijs voor Martin Fondse en meer jazznieuws
Interview met drummer Wouter Kühne
De hort op met Han Bennink
De milde toegankelijkheid van Martin Fondse
Vanaf de zijlijn: weerman Peter Kuipers Munneke
Uit de Schatkamer van het NJA: handtekeningenjagers
Jazzarchivaris Herman Openneer herdacht
Estafettecolumn 14 door Mark Schilders
Jazzfoto: Joke Schot
Tussen Bimhuis en De Kroeg: afscheid van Huub van Riel
JazzLit: Jazz voor de Moderne Bakvis
Ervaringen van een Chet Baker-biograaf
Jan J. Mulders monnikenwerk en meer boekbesprekingen
Marjorie Barnes & Equinox: Brighter Shores en meer nieuwe cd’s
Cd-Extra: Bill Evans in Hilversum 1968
My Back Pages
Oral History: drummer Tonny Funke Küpper
Postuum: Paul Karting, Gijs Hendriks, Barry Block