Bestel in de NJA-webwinkel onze cd-uitgaven!

Het Nederlands Jazz Archief, verzamelt, bewaart en ontsluit al meer dan 35 jaar de geschiedenis van de Nederlandse Jazz. Graag brengen we de parels uit onze collectie ook naar buiten.
Inmiddels hebben we een omvangrijke CD-catalogus opgebouwd van bijzondere opnamen uit de Nederlandse jazzhistorie.

Jazz at the Concertgebouw (JATC)

Sinds 2007 oogsten we veel waardering met het cd-project Jazz at the Concertgebouw. In deze serie presenteren wij nooit eerder uitgebrachte opnamen van de legendarische Amsterdamse nachtconcerten uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, waarop de topnamen van de toenmalige Amerikaanse jazz in grote vorm te horen zijn.
We begonnen in 2007 met Chet Baker en inmiddels verschenen in de serie concertopnamen van onder meer Miles Davis, Thelonious Monk, Art Blakey en Sarah Vaughan. De reeks wordt nog altijd voortgezet.
In 2012 werd de gehele serie bekroond met de Jazz Edison voor bijzondere uitgaven van historische aard.

Treasures of Dutch jazz (TODJ)

Naast Jazz at the Concertgebouw zijn we in 2015 het nieuwe cd-project Treasures of Dutch Jazz begonnen, dat onze eigen jazzgeschiedenis zal documenteren. Allerlei essentiële opnamen van Nederlandse jazzgroepen uit de afgelopen decennia zijn nooit op de plaat uitgebracht, en die wil het NJA toegankelijk maken. Daarnaast kennen wij vele vaderlandse jazz-lp’s van groot muzikaal belang die nooit op cd zijn heruitgegeven. Ook daarin willen wij nu voorzien.
De opzet van de serie Treasures of Dutch Jazz is dus tweevoudig:
niet eerder uitgebrachte muziek van belangrijke Nederlandse jazzmusici of internationale grootheden die door Nederlanders begeleid worden. En heruitgaven van waardevolle, onvindbare historische Nederlandse jazz-lp’s.
De eerste twee Treasures of Dutch Jazz-albums zijn inmiddels verschenen.
Ter gelegenheid van Boy Edgars honderdste geboortedag op 31 maart 2015 presenteerde het Nederlands Jazz Archief de cd Return, met de beste live-vertolkingen uit de gloriejaren van Boy’s Big Band. Deze opnamen uit 1965-1966 zijn nooit eerder uitgebracht. Op 24 juni 2016 mochten wij voor dit eerste deel een Edison in ontvangst nemen, in de categorie ‘Het Document’.
Uit het juryrapport: “Boy Edgar’s bakermat voor veel jaren zestigjazz is met deze uitgave een stuk verder gearchiveerd én zal naast de liefhebber ook nieuwe generaties jazzmusici inspireren.”
In het voorjaar van 2016 kwam deel twee in de serie uit; ‘Ben Webster Meets Piet Noordijk: Johnny Come Lately’ , opnamen van het bijzondere concert dat Ben Webster op 2 februari 1973 in De Koffer te Groningen gaf. Dat concert staat bij menig jazzliefhebber in het geheugen gegrift omdat altsaxofonist Piet Noordijk zich die avond op nogal bruuske wijze bij het kwartet voegde om Ben Webster geheel spontaan uit te dagen tot een bruisende sessie.